Pentru femei, vestimentația și felul în care sunt combinate piesele și culorile este un domeniu aparte cu un întreg set de reguli care, odată stabilite, nu mai pot fi încălcate sau modificate.
Hainele asortate fac mai mult de 80% din starea de bine a unei femei în ziua în care le poartă. Și nu doar asta, dar le dă siguranță și încredere.
Dar, și aici este un secret. Pentru a nu arăta ca un clovn, cu prea multe culori la purtător, sunt câteva reguli simple de care trebuie să se țină cont.
Importanta combinarii corecte a culorilor in vestimentatie
Cum spuneam, asortarea culorilor in vestimentatie este importantă pentru a nu agresa ochii nimănui dar și pentru ca tu să arăți bine. Ce e prea mult strică, așa că nu este indicat să pui pe tine mai mult de trei culori. Nici nuanțele țipătoare nu denotă bun gust, mai ales dacă îți dorești o ținută elegantă sau una de business.
Dacă stilul hainelor pe care le porți te avantajează, dacă ai găsit ceea ce îți stă bine și este și confortabil, atunci alegerea culorilor este la fel de importantă pentru un look stilat, finisat și de bun gust. La final, totul o să arate impecabil dacă ții cont de câteva reguli simple.
Cele mai bune combinatii de culori pentru haine
De asortarea culorilor este bine să se țină cont și în cazul bărbaților, dar atunci când vorbim despre combinatii de culori haine la femei este cu siguranță un domeniu ce are mai multe variabile. Și dacă nu ești sigură ce cu ce se combină cel mai bine, te poți folosi de roata culorilor, inventată de Isaac Newton în 1666.
Aici sunt reprezentate culorile de bază, iar mai apoi, specialiștii au realizat câteva reguli pentru a le combina. În primul rând, să aflăm cum sunt împărțite culorile:
- Culori primare: roșu, albastru, galben
- Culorile secundare, cele care se obțin amestecând două culori primare
- Culori terțiale, cele care se obțin amestecând o culoare primară cu una secundară
Ținută monocromă
Dacă însă nu ești într-o zi în care să-ți dorești vreo combinație de culori la haine, alegerea unei singure culori pentru întreaga ta ținută nu este deloc greșită. Cel mai simplu în acest caz este să alegi un top cu o fustă sau pantaloni din același set. Așa vei avea nu doar aceeași culoare, ci și același tip de țesătură.
Și încă ceva important: nu te feri de culorile tari! Cu atât mai mult dacă ești o fire îndrăzneață, extrovertită și mai ales curajoasă, culorile îți completează firea. Și ca să fii sigură că nu dai greș, iată câteva combinații care îți vor transforma ținuta într-una wow:
- Mov se potrivește cu:
- Alb, negru, gri, bej, albastru, roșu, fucsia, mov-albăstrui, galben.
- Cu combinații de culori care formează un pătrat pe roata culorilor: mov, turcoaz, portocaliu.
- Cu combinații de culori care formează un triunghi pe roata culorilor: mov, verde, portocaliu
- Maro se potrivește cu roșu, portocaliu, negru, bleumarin, nuanțe de bej.
- Albastrul se potrivește cu verde, violet, galben, roșu, oranje, vișiniu, corai, mov, roz, fucsia, dar și cu negru, alb, maro deschis sau kaki.
- Roz-ul se potrivește cu orice nuanță de roșu, violet, portocaliu, bej, fucsia, alb, albastru electric, verde mentă, roșu.
- Turcoaz se potrivește cu lavandă, vișiniu, maro, albastru închis, bej, auriu, argintiu, portocaliu, roz, corai, verde smarald.
- Verde se potrivește cu: negru, crem, galben, vișiniu, violet, maro, fucsia, violet.
- Portocaliu se potrivește cu: roșu, maro, galben, bej, verde olive, verde smarald, kaki, roz, alb, mov închis, gri, negru.
- Roșu se potrivește cu: portocaliu, violet, galben, albastru, kaki, alb, maro.
Asortarea culorilor in vestimentatie: Greseli comune si cum sa le eviti
Probabil cea mai comună greșeală în asortarea culorilor este alegerea a prea multe dintre acestea. Dacă ești la început într-ale modei și acum înveți despre cum să alegi și combini culorile ține minte că o culoare, maxim două este suficient. Nu te aventura în combinații care nu te-ar avantaja sau de care nu ești sigură.
Mai bine mai studiază reviste de modă sau blog-uri de specialitate până când vei fi sigură că stăpânești sistemul de asortare a culorilor.
La celălalt pol este purtarea a prea multe culori într-o singură ținută. Trei nuanțe este suficient, sunt de părere specialiștii. Și aici, la combinarea lor ține neapărat cont de roata culorilor. Deși trei par puține ca număr, pot fi totuși alese greșit.
Un alt lucru pe care este bine să îl știi este că unele nuanțe ale aceleiași culori pot să nu se potrivească între ele. Asigură-te că nuanțele alese se completează reciproc sau merg împreună în mod armonios.
Totodată evită combinația dintre maro și negru, negru și albastru închis, verde și albastru.
Iar dacă vrei să nu dai greș niciodată în combinarea culorilor alege acele nuanțe neutre sau non culori precum alb, negru, crem, bej.
Și nu în ultimul rând ține minte că unele culori sunt mai potrivite pentru anumite ocazii decât altele. Nu purta culori prea strălucitoare sau vii la evenimente formale. De asemenea, culorile mai închise pot să nu fie cele mai bune alegeri pentru o petrecere în aer liber pe timp de vară.
Reguli de baza in asortarea culorilor pentru femeie
Dacă vrei cu adevărat să pui pe tine haine care te avantajează iată câteva reguli de bază simple pentru asortarea culorilor pentru femei.
Ține cont de faptul că tonurile similare adaugă eleganță. Dacă vrei să creezi un look elegant și sofisticat, încearcă să combini culori similare sau tonuri diferite ale aceleiași culori. De exemplu, combina diferite nuanțe de alb sau bej pentru o ținută subtilă și rafinată.
Punctul de accent al ținutei tale va aduce personalitate întregului look. Adaugă o notă de personalitate în ținuta ta atunci când optezi pentru o ținută monocromă, alegând o singură culoare puternică pentru un element precum o geantă, o eșarfă sau pantofii. Aceasta va fi acea "pată de culoare" care va atrage atenția.
Echilibrul este totul chiar și în combinarea hainelor. Atunci când folosești culori intense sau vibrante, asigură-te că echilibrezi ținuta cu culori neutre. De exemplu, o fustă roșie strălucitoare poate fi completată de o bluză albă sau pantaloni negri.
Nu este totul doar despre culoare ci și despre textură. Culoarea nu este singurul factor important. Textura materialului poate aduce o notă interesantă ținutei tale. Încearcă combinații de țesături diferite pentru a obține un aspect diversificat.
Un alt lucru, atunci când vorbim despre combinații și asortare culori haine la femei un lucru este foarte clar: alegerea culorilor ține și de instinctul feminin. Cu siguranță simți imediat ce culori îți stau bine și mai ales ce anume se potrivește cu starea ta de spirit din ziua respectivă. Și în funcție de intuiție alegi cu ce să te imbraci și ce haine și culori să asortezi.
Dacă te uiți în dulap și găsești o mulțime de culori neutre, pentru că sunt alegeri sigure, nu-ți fie teamă să aduci o pată de culoare. Asta te va scoate din anonimat, dar poate da și startul unei zile perfecte, care părea să fie obișnuită. Felul în care te îmbraci cu siguranță influențează și cum te simți întreaga zi.
Dacă alegi niște haine inconfortabile, vei avea o libertate de mișcare redusă, ceea ce poate genera, evident, o stare de stres. La fel se întâmplă și în cazul culorilor hainelor. Așadar alege mereu haine în care te simți bine din toate punctele de vedere.
Dacă alegi culori care îți plac și care îți pun în valoare calitățile, cu siguranță vei avea o zi bună, pentru că vei avea încredere și o stare de bine. E atât de simplu, mai ales dacă, pe lângă feeling, ții cont și de roata culorilor, dar și de ce îți stă bine.
Și nu în ultimul rând ține minte că unele culori sunt mai potrivite pentru anumite ocazii decât altele. Nu purta culori prea strălucitoare sau vii la evenimente formale. De asemenea, culorile mai închise pot să nu fie cele mai bune alegeri pentru o petrecere în aer liber pe timp de vară.
Sfaturi practice de care sa tii cont in asortarea culorilor pentru hainele de dama
Pe lângă roata culorilor care te va ajuta în combinația nuanțelor, există câteva sfaturi de care e bine să ții cont pentru a-ți pune în valoare trăsăturile. Și asta pentru că inclusiv nuanța tenului joacă un rol important aici. Sunt persoane cărora le stă bine cu culori reci, altora cu culori calde, altora cu nuanțe pale și altora cu unele puternice.
- Tenul palid, deschis la culoare, se asortează perfect cu nuanțele reci cum ar fi gri, bleumarin, verde, vișiniu.
- Tenul închis este pus în evidență de maro, galben, auriu, chihlimbar, corai, nuanțe calde în general.
- Testul venelor: pentru a afla dacă vi se potrivesc culorile reci sau calde, există acest test: uitați-vă atent la culoarea venelor, de preferat în lumină naturală. Dacă acestea sunt verzui, vi se potrivesc culorile calde. Dacă sunt albăstrui sau violet, vi se potrivesc mai degrabă culorile reci.
- Testul metalului: apropiați de piele un ceas sau bijuterii argintii și aurii. Dacă argintiul arată mai bine în contrast cu pielea, vi se potrivesc culorile reci. Dacă însă auriul dă mai bine pe piele, culorile calde sunt pentru voi.
Ține cont de sezonalitate. Un alt lucru pe care îl poți lua în consderare este că, alegerea culorilor pentru hainele tale poate fi influențată de sezon. În general, culorile deschise și vesele sunt potrivite pentru primăvară și vară, în timp ce tonurile mai închise și mai închise sunt ideale pentru toamnă și iarnă.
Începe cu haine cu imprimeuri. Dacă te simți puțin inconfotabil la început în a combina hainele colorate, începe cu haine care au imprimeuri. Alege o piesă cu imprimeu și apoi folosește culorile din imprimeu pentru a alege restul ținutei. Sau combină o haină cu imprimeu cu una în nuanțe precum alb, negru, crem.
Nu uita că stilul personal contează mai mult decît orice regulă. În cele din urmă, amintește-ți că stilul personal ar trebui să prevaleze întotdeauna asupra regulilor. Dacă o combinație de culori te face să te simți bine și reflectă cine ești, atunci este potrivită pentru tine, indiferent de reguli.
Așadar, nu uita să ții cont de toate aceste lucruri, de modă, de trenduri și de paleta de culori însă înainte de toate vezi cum te face să te simți o anumită combinație de culori.
Ține minte că până la urmă fiecare suntem unici și avem personalități diferite ce pot fi exprimate în nenumărate feluri.
Spre exemplu, ăentru un look elegant, sigur, pastelurile sunt cele mai potrivite. Dar, în același timp, o culoare ”sigură” nu înseamnă că nu poate fi sexy. O salopetă va atrage privirile prin croială, în timp ce monocromatica ei va aduce misterul.
Așadar să asortezi culorile într-o ținută feminină nu este greu dacă ții cont de cele câteva reguli și mai ales de personalitatea și gusturile tale. Dacă faci asta vei obține ținute care îți vor pune în valoare nu doar corpul ci și personalitate și vor da starea necesară pentru a face față oricărei zi.
Amintește-ți că vestimentația conferă putere. Așa că folosește-te de ea!